top of page

Există trei tipuri diferite de muÅŸchi în organism. Primul tip este reprezentat de muÅŸchii scheletici sau voluntari. Împreună cu oasele ÅŸi tendoanele, ei sunt responsabili pentru toate formele de miÅŸcări conÅŸtiente, cum ar fi urcarea scărilor, ÅŸi sunt de asemenea implicaÅ£i în reacÅ£iile automate denumite reflexe. Al doilea tip este muÅŸchiul neted (denumit aÅŸa datorită aspectului său microscopic), implicat în motilitatea organelor interne, cum ar fi intestinele sau vezica urinară. 

 

Al treilea tip este muÅŸchiul cardiac, care reprezintă constituientul principal al inimii. Inima este unica structură a corpului compusă din muÅŸchi striat de tip cardiac. ContracÅ£iile inimii sunt rezultatul impulsurilor produse de sistemul excitoconductor al inimii, care asigură expulzarea sîngelui din inimă în vasele sanguine. MuÅŸchii voluntari se mai numesc striaÅ£i datorită faptului că, la examinarea microscopică, aranjamentul fibrilar care formează le dă un aspect dungat. Ei îÅŸi exercită acÅ£iunea prin scurtarea lungimii, un proces denumit contracÅ£ie. Ei trebuie să fie capabili de a produce o contracÅ£ie rapidă, explozivă, de tipul celei pe care o efectuează muÅŸchii membrelor inferioare оn timpul unei sărituri, ÅŸi de a menÅ£ine un tonus constant pentru a păstra corpul într-o postură normată. MuÅŸchii voluntari se găsesc în întreg organismul, reprezentînd o proporÅ£ie de 25 la sută din greutatea corpului, chiar ÅŸi la un nou născut. Se comportă ca resorturi ataÅŸate de diferite puncte ale scheletului, determinвnd miÅŸcarea anumitor oase, de la micul muÅŸchi stapedius, care acÅ£ionează asupra scăriÅ£ei, un os mic al urechii medii, pвnă la muÅŸchiul gluteus maximus (marele fesier), care formează majoritatea masei fesiere ÅŸi controlează miÅŸcările articulaÅ£iei ÅŸoldului.


În muÅŸchii netezi sau involuntari, fiecare fibră este o celulă alungită, fusiformă. MuÅŸchii netezi nu sunt sub controlul conÅŸtient al creierului, ei produc contracÅ£ia musculară necesară în procese cum ar fi digestia, determinînd peristaltismul intestinal, ce asigură transportul hranei. MuÅŸchiul cardiac are o structură foarte asemănătoare cu cel voluntar, dar fibrele sunt mai scurte ÅŸi groase, formînd o reÅ£ea densă.

bottom of page