top of page

Structura muÅŸchilor

MuÅŸchii voluntari pot fi priviÅ£i ca o serie de fascicule paralele de fibre adunate împreună pentru a forma o unitate completă. Cele mai mici dintre ele – unităţile de bază ale activităţii musculare – sunt filamente de actină ÅŸi miozină, atвt de fine încît pot fi observate numai la microscopul electronic. Ele sunt proteine cunoscute sub numele de proteine contractile. MuÅŸchiul se scurtează cînd filamentele de actină ÅŸi miozină glisează оn lungul lor. Aceste filamente sunt grupate оn fascicule denumite miofibrile. Printre miofibrile se află depozitele energetice ale muÅŸchiului, sub formă de glicogen, ÅŸi furnizorii normali de energie, mitocondriile, оn care oxigenul ÅŸi substratul energetic sunt metabolizate pentru a produce energie. Miofibrilele sunt grupate оn fascicule mai mari numite fibre musculare. Acestea sunt, de fapt, celulele musculare cu nucleii celulari dispuÅŸi la periferie, sub membrană. Fiecare fibră musculară vine în contact cu o fibră nervoasă care declanÅŸează acÅ£iunea ori de cвte ori este necesar. Fibrele musculare sunt grupate оn fascicule, cu un оnveliÅŸ de Å£esut conjunctiv.


Un muÅŸchi de dimensiuni mici este alcătuit din puÅ£ine fascicule de fibre, în timp ce un muÅŸchi de dimensiuni mari, cum ar fi gluteus maximus, poat fi alcătuit din sute de fascicule. Întregul muÅŸchi este învelit într-un Å£esut fibros. Are un corp muscular gros, care se оngustează la capete, formînd tendoanele, fiecare din acestea inserîndu-se pe un os.
 

Structura muşchiului neted nu prezintă acelaşi aranjament geometric ordonat al filamentelor şi fibrelor; ea este constituită din celule fusiforme dispuse neomogen, deşi are o contracţie dependentă de acţiunea filamentelor de miozină şi actină.
Observată la microscop, structura muşchiului cardiac este totuşi aceeaşi ca a muşchiului voluntar, cu excepţia faptului că fibrele formează o reţea.

bottom of page